fbpx

Top 10 meest voorkomende sportblessures

Dé 10 meest voorkomende sportblessures van België en Nederland

U hoopt er natuurlijk nooit op, maar bijna geen enkele fanatieke sporter voorkomt een blessure. Wat u wel kunt doen is rekening houden met bepaalde do’s and don’ts die u helpen de kans te verminderen om één van de 10 meest voorkomende sportblessures op te lopen. Bekijk hieronder de verschillende tips die u gaan helpen om een bezoekje aan onze praktijk te voorkomen. En mocht dit wel noodzakelijk zijn zullen we u met veel plezier en zorg behandelen.

1. Knieblessure

Wat is een knieblessure:
Knieblessures ontstaan meestal door een ongecontroleerde beweging, overbelasting, botsing of valpartij. Vooral hardlopers, wielrenners, voetballers en basketballers hebben hier veel mee te maken. Denk aan een gescheurde meniscus die veel voorkomt bij profvoetballers of een lopersknie bij hardlopers.

 

Voorkom een knieblessure door:
Met regelmaat spierversterkende oefeningen voor de knie te doen en bouw de trainingen rustig aan op zodat overbelasting voorkomen kan worden.

2. Enkelverzwikking

Wat is een enkelverzwikking:
Het verzwikken van uw enkel is geen pretje. Niet alleen sporters hebben er last van deze blessure, het kan iedereen overkomen. Bij een verzwikking de enkelbanden uitgerekt. Met een beetje pech ontstaan scheuren de enkelbanden in of in het ergste geval zelfs af. Atleten zoals; hardlopers, hockeyers en voetballers hebben hier het meeste last van. Door korte snelle bewegingen is de enkel kwetsbaar.

 

Zo voorkomt u een enkelverzwikking:
Een goede warming-up doet vaak al wonderen. In combinatie met compressie sokken en stevige sportschoenen bent u materieel gezien ook in orde. Als u dit combineert met oefeningen die de enkels verstevigen heeft u alles gedaan om de kans op een enkel blessure te minimaliseren.

3. Zweepslag

Dit is zweepslag:
De acute pijn bij een zweepslag is te vergelijken met een letterlijke zweepslag, vandaar de naam. Het is een scheur in de kuitspier die ontstaat tijdens explosieve, te heftige, inspanning. De symptomen van zweepslag ontdek je hier.

 

Zo voorkom je een zweepslag:
Doe altijd een warming-up voor je training, altijd! Ook al heb je het gevoel dat het niet altijd nodig is. Vijf minuutjes warm lopen is al voldoende. Ook het rustig opbouwen van je trainingen helpt een zweepslag voorkomen.

4. Sleutelbeenblessure

Dit is een sleutelbeenblessure
Een sleutelbeenblessure komt het vaakst voor bij wielrenners, mountainbikers, rugbyspelers, judoka’s, motorsport en paardensport. Ontwrichting van het sleutelbeen (door direct contact) en een gebroken sleutelbeen (door een val) komen het vaakst voor.

 

Zo voorkomt u een sleutelbeenblessure:
Doordat een sleutelbeenblessure ontstaat door de kracht van de tegenstander of door een val, kun je tegen deze blessure geen preventieve maatregelen nemen. het enige dat je kunt doen is preventief alle spiergroepen trainen en de juiste voedingssupplementen nemen.

5. Rugblessure

Dit is een rugblessure:
Vooral bij wielrenners, hockeyers en motorcrossers komen rugblessures voor. Het gaat vaak om stijfheid in de onderrug dat ontstaat door overbelasting. Ook bij sporters in de gym of Crossfit komt een rugblessure voor door het tillen van gewichten in een onjuiste houding. Ontdek de symptomen van rugklachten en hoe je het tegengaat.

 

Zo voorkomt u een rugblessure:
Core stability-oefeningen helpen een rugblessure te voorkomen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor die wij behandelen in onze functionele trainingsmethodes of onze rugschool. Hierbij ondersteunen wij u bij de juiste houding aan te nemen en belangrijke spiergroepen te versterken.

6. Hoofdblessure

Dit is een hoofdblessure:
Een lelijke val is snel gemaakt en ook erg gevaarlijk. Uw hoofd stoten kan leiden tot een hersenschudding. Het hoofd verwonden kan zelfs zorgen voor hersenschade of een bloeding. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

 

Zo voorkomt u een hoofdblessure:
De oplossing is simpel, bescherm je hoofd met een helm bijvoorbeeld.

7. Achillespeesblessure

Dit is een achillespeesblessure:
De meest voorkomende hardloopblessure is aan de achillespees. Hardlopers en tennisspelers hebben hier het meest last van. Overbelasting is vaak de oorzaak van een blessure aan de achillespees. Deze blessure komt geleidelijk opzetten. En de pijn boven je hiel wordt steeds erger.

 

Zo voorkomt u een achillespeesblessure:
De achillespees goed rekken en strekken voor de work-out. Omdat deze blessure geleidelijk opkomt, is het belangrijk op tijd aan onze bel te trekken om een langdurige blessure te voorkomen.

8. Tenniselleboog

Dit is een tenniselleboog:
Als het peesweefsel in uw elleboog is ontstoken, heeft u last van een tenniselleboog. Hoewel de naam het doet vermoeden, komt een tenniselleboog niet alleen bij tennissers voor.

 

Zo voorkomt u een tenniselleboog:
Doe oefeningen om de spieren in de arm soepel te houden en las regelmatig tijdens inspanning korte pauzes in. Overbelasting is vaak de oorzaak van een tenniselleboog

9. Polsblessure

Dit is een polsblessure:
Bent u actief in squash of tennis? Dan is de kans helaas groter op een polsblessure. Overbelasting of verzwikking liggen bij deze sporten op de loer.

 

Zo voorkomt u een polsblessure:
Tape uw pols in voor extra ondersteuning tijdens het spelen. Oefeningen speciaal voor de pols kunnen helpen om de spieren te versterken.

10. Hamstringblessure

Dit is een hamstringblessure:
Voetbal is een blessuregevoelige sport, want ook de hamstringblessure zien we het vaakst bij voetballers voorkomen. In mindere mate ook bij hockeyers en andere atleten. Verrekking of het afscheuren van de spier aan de achterkant van je been komen het vaakst voor en kun je erg langdurig last van hebben.

 

Zo voorkomt u een hamstringblessure:
Het begint een veel voorkomende preventieve maatregel te worden in dit lijstje: spierversterkend oefenen helpt om deze blessure te voorkomen. Vaak treed een hamstringblessure aan het begin van het voetbalseizoen op, als de spieren al een tijdje niet of onregelmatig getraind zijn.

Waardevolle suggesties maar helaas te laat?

We hopen u middels dit artikel wegwijs te maken hoe u de 10 meest voorkomende blessures in België kunt voorkomen. Is het kwaad al geschied en loopt u rond met klachten? Dan zijn wij er graag om u verder te helpen middels een van onderstaande disciplines.

Bel gerust voor een afspraak zodat langdurige ongemakken voorkomen kunnen worden.

Onze Disciplines

Maak een afspraak

+32 3 321 04 87
de Robianostraat 63, 2150 Borsbeek
Menu